lauantai 10. maaliskuuta 2012

-

Yhden keskustelun aikana voi oppia monia asioita itsestään. Ja tuntea itseään kohtaan monia eri tunteita. Varsinkin kun keskustelee viisaan ihmisen kanssa.

Harmittelin, kun en tiedä mitään politiikasta, yhteiskunnasta, hallinnoista tai mistään näistä aikuisten asioista. Ihmettelin, mistä se johtuu. Miksen mie oo oppinu niitä juttuja kun kerran muutkin tietää niistä edes sen tarvittavan verran. Nuo ajatukset aiheutti miussa häpeää ja vihaa. Laiska ja tyhmä.

Kerroin, että arvostan kyllä isääni kaikesta huolimatta. Miehenä, isänä ja kasvattajana. Olen antanut hänelle hänen sairautensa ja sen oireet eli alkoholismin lieveilmiöt anteeksi. On ollu pakko; kauna ja katkeruus ei vie elämää eteenpäin, ainoastaan haurastuttaa ihmistä sisältä. Nuo ajatukset aiheutti miussa voiman ja juurevuuden tunnetta. Elämänpolkunsa kunnialla kolunnut ja tarkkanäköinen.

Ystäväni kuunteli. Sanoi sitten, että sä oot vahva. Että älä aina parjaa itteäs. Mieti nyt, ei sulla oo ollu aikaa eikä voimaa ajatella mitä muut tekee jossain eduskunnassa. Sulla on ollu ihan tarpeeks huolehtimista sun omassa elämässä.

Menin vaisuksi. Totta. Ei miulla oo ollu voimaa katsella kovin kauas tai kovin suuriin kuvioihin. Jossain vaiheessa tappelin, että pysyisin elossa. Ei paljoa kiinnostanu puolueiden näkökulmaerot tai Kelan tukiasiat. Oon vaan menny virran mukana ja uinunu sillon, kun muut on ottanu asioista selvää. Nuo ajatukser aiheutti miussa empatian tunteita. Itseäni kohtaan.

Mutta miks miusta vieläkin tuntuu niin vastenmieliseltä tehdä aikuisten asioita. Ajatella vastuuta, työtä - sitä, millä elättäisin itseni ja ehkä myös muut. Asioiden hoitamista. Se kaikki pelottaa miua edelleen. Ja millä ihmeellä motivoisin itteni opettelemaan sitä?

Onko väärin tuntea, että tarviis rinnalle rohkaisijan ja samalla sen toisen, jonka vuoksi ottaa niitä vaikeita askelia? Ei pelkästään niitä, tietenkään. Mutta myös niitä.

Voi miua. Kyllä taas huomaa, ettei oo nukkunu tarpeeks. Syvissä vesissä uidaan. Mutta ei mitenkään masentunein fiiliksin - mietityttää vaan.

Huomenna on kiva päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti